2009. augusztus 3., hétfő

Harapós hétpettyesek

Milliószám gyülekeznek a katicabogarak a Balti-tenger partjainál, a helyi lakosok és nyaralók szerint a rovarok még csípnek is.
Kurunczi Rita (Meteorológus h.) | 2009. július 31. 22:29 | Frissítve: 2009. július 31. 22:33

Ártalmatlanok

Meglepő dolognak lehettek szemtanúi a németországi Mecklenburg-Vorpommern tartomány tengerpartjainak lakosai: a partmenti területeket ugyanis elárasztották a katicabogarak. Az apró kis rovarok milliószám gyülekeznek járdákon, házak homlokzatán és a Balti-tenger strandjain; a legfurcsább pedig, hogy bizonyos egyedek még harapnak is!

"A rovarok tömeges megjelenése a lárvák idei táplálékbőségére vezethető vissza" - magyarázta Jan-Peter Hildebrandt zoológusprofesszor. "Ilyen regionális tömeges elszaporodást pár évente meg lehet figyelni. Semmi köze az éghajlatváltozáshoz".

A nyolcvanas években a Balti-tenger partján már megfigyeltek ehhez hasonló esetet. A jelenség ugyanis akkor lép fel, amikor különösen jók a szaporodási körülmények: az enyhe időjárás és a nedves levegő gondoskodik arról, hogy a vegetáció és vele a levéltetvek is feldúsuljanak. "A katicabogarak ragadozó lárvái ezekkel a levéltetvekkel táplálkoznak" - mondta a greifswaldi egyetem professzora.

Az, hogy pont a partokon hemzsegnek a rovarok, a zoológus szerint a szélviszonyokkal függ össze. Az ún. parti szél jelensége miatt - napközben a tenger felől, éjszaka a szárazföld felől fúj szél, mely napközben a markánsabb hőmérsékletkülönbség miatt erősebb - ugyanis a partmenti területeken gyűltek össze. A jelenség azonban nem tart sokáig, a katicák élettartama általában legfeljebb egy év.

A csípések, amelyekről a nyaralók beszámolnak, a zoológus elmondása szerint teljesen ártalmatlanok és felületesek.

Forrás: MTI

3 megjegyzés:

  1. Csípnek bizony, de elpusztítják az összes kártevőt a kertből.

    VálaszTörlés
  2. "a katicák élettartama általában legfeljebb egy év. "
    Ez van.

    VálaszTörlés
  3. Sok energiába kerül a kártevők pusztítása.

    VálaszTörlés