2009. augusztus 3., hétfő

Látványos naplementék


Vulkánkitörés
A Szaricsev tűzhányó kitörésekor légkörbe jutó vulkanikus por hatására színes naplementékben gyönyörködhetünk.
Kurunczi Rita (Meteorológus) | 2009. július 14. 13:31 | Frissítve: 3 hete   

 Színes alkonyat
Színes alkonyat

Talán a naplementében gyönyörködőknek feltűnt, hogy az elmúlt időszakban a tavaly augusztushoz hasonlóan újra színpompás égboltra tekinthetünk fel.

A Magyar Csillagászati Egyesület hivatalosan is alátámasztja, hogy az említett jelenség a légkörben lebegő vulkanikus por okozza, mely a Szaricsev-vulkán 2009. június 12-én kezdődött kitörése során jutott a sztratoszférába. Az eseményről korábbi cikkünkben bővebben is olvashatnak.

A színes naplementékről szóló első észlelések június utolsó napjaiban érkeztek az USA és Kanada területéről, majd a műholdas megfigyelések sejtetni engedték, hogy hamarosan Európába is eljut a kén-dioxidos vulkáni anyag.

Honnan is tudhatjuk, hogy éppen a vulkanikus eredetű kéndioxid okoz felettünk valamely jelenséget?

"Mintegy egy órával napnyugta előtt a nyugati égrészen fehéres (szürkés fehér, sárgás fehér), némiképpen cirruszokra hasonlító felhőzet jelenik meg.

Ahogy közeledik a Nap a horizonthoz, egyre sárgásabb árnyalatot öltenek a sávok, majd lassanként vörös színek is keverednek bele, a normál napnyugtához hasonlóan. Amikor a Nap már lenyugodott, elkezdődik a sztratoszférában található anyag igazi színesedése. A vulkáni felhőzetet magas elhelyezkedése miatt később érik el az alkonyi fények, mint a troposzférában lévő felhőket, így kb. 15 perccel napnyugta után kezd a kéndioxidfelhő aranysárga színben izzani.

Amint egyre mélyebbre jut anyacsillagunk, a felhő színei is percről percre mélyülnek: narancsvörös, rózsás narancs, mély piros árnyalatokat ölt, legtöbb esetben csak a horizont feletti néhány fok magasságáig. Ez a színes sáv mindig jól elkülöníthető az égbolt többi részétől, szinte neonosan világít, a sáv feletti terület pedig rózsaszínes-lilás színeket vesz fel. Időnként e színes sávból magasabbra törő, rendkívül látványos, rózsaszínű krepuszkuláris sugarak is megjelennek.

A nyugati égboltot betöltheti a lilás fény, ami néha csak egészen halványan látható, olykor viszont igen élénk színben tündökölhet. A jelenség mintegy 30-40 perccel napnyugta után ér véget, ekkor a sávozott felhők még látszanak, de már nincs jellegzetes színük. Hajnalban a látványosság - természetesen - fordított sorrendben játszódik le."
- olvashatjuk a Magyar Csillagászati Egyesület közleményében.

Köszönjük a képeket Posza és JK.71 észlelőinknek, akik mellesleg amatőr csillagászokként kémlelik az eget!

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület



Dávod Gyönyörű Naplemente Budapest
DávodGyönyörűNaplementeBudapest

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése