2009. szeptember 3., csütörtök

Meglepő igazságok

Sokan és régóta várják a tavaszi cikksorozat befejezését. Leleplezzük a kacsát, és a maradék érdekességeket.
Nagy Gergely | 2009. szeptember 2. 00:47 | Frissítve: 2009. szeptember 2. 06:36

TükörA "Jövőbe látás" és a "Fénynél is gyorsabban" című cikkünkre több, mint száz érdekes kommentár érkezett; örülünk, hogy ilyen sokan gondolkodtak el ezeken a - tudomány mai állását tekintve - zavarba ejtően valóságos kérdéseken.

Összesen 5 olyan állítást tettünk közzé április elsején (a megújult Felhőkép premierjének hajnalán), amelyek mind-mind scifibe (vagy inkább - zárt osztályra ) illőnek tűnhettek, mégis, csak az egyik volt igazi "kacsa".

A jövőbe látás, és a fénysebességnél gyorsabban bekövetkező távolba hatás elképesztő tényét (valószínűségét?) hosszan elemeztük, és a legújabb kísérleti eredmények hatására azt a következtetést kellett levonnunk, hogy igenis lehet valóságalapjuk.

Maradt a száz forintosok rejtélye, a képforgató trükkös tükrök, és a halálos kókuszdiók triumvirátusa.

Igaz - A százforintosok rejtélye valóban fennáll, a kávé-, üdítő-, szendvics- és egyéb automaták valóban furcsa és eddig meg nem magyarázott okok miatt sokszor csak földhöz vágás után fogadják el a 100 Ft-os érméket, pedig belátható, hogy ettől nemigen vátozik sem a tömegük, sem a hőmérsékletük, sem a mágneses vagy egyéb tulajdonságaik, amiket az automaták mérni tudnának. Ehhez képest megdöbbentően magas arányban működik ez a "trükk", magyarázat pedig máig nincs.

Igaz - A trópusi üdülőhelyek riviéráin, a kb. 20 méter magasról lehulló kókuszdiók valóban sokkal több ártatlan és bámészkodó nyaralóval végeznek a tengerparti sétányokon, mint ahányan a szörnyűnek tűnő repülőgép-katasztrófákban vesztik életüket. Ebből az első adat tűnik megdöbbentőnek, pedig valójában  a második az - igazából hihetetlenül alacsony a repülőbalesetek száma, olyannyira, hogy kb. ezerszer (!) nagyobb veszélyben vagyunk, ha autóval közlekedünk az M0-ás 15 km-es szakszán, mint ha 15 000 km-t repülnék Thaiföldre és vissza, nap mint nap, egy egész éven át.
Az egyetlen kacsa - a visszafordított tükörszindróma
A felvetés úgy szólt, hogy a tudósok máig nem tudják megfejteni, miért fordítja meg látszólag a tükör vízszintesen a feliratokat és a képet, de függőlegesen nem (lásd. fordítva feliratozott mentő-, tűzoltó- és rendőrautók), hogy a kocsi visszapillantó tükréből olvasható legyen.
Bár a jelenség olyan hétköznapi, hogy igen kevesen gondolkodnak el rajta valaha; mégis, akik rászánták magukat a probléma elemzésére, általában nem sokra jutottak. Ha ugyanis egy írott lapot (pl. könyvet) a tükör felé tartunk, valóban megfordul a a kép balról jobbra, de lentről felfelé nem. És ez akkor is így van,ha a tükröt elfordítjuk 90 fokkal, vagy lefekszünk a tükörrel vízszintesen a földre.De honnan tudná a tükör, hogy mi a különbség a balról jobra, illetve a fentről lefelé; a vízszintes és a függőleges között? Hogy létezhetne kitünetetett irány?A megoldás elképesztően egyszerű, csak éppen ellentmond hétköznapi gondolkodásunknak; ezért nem olyan egyszerű rájönni.Valójában a tükör nem fordítja meg a képet sem vízszintesen, sem függőlegesen; mi magunk fordítjuk meg a könyvet, vagy feliratot, amikor a tükör felé mutatjuk annak látható felét. Ez a jelenség pontosan olyan, mintha egy átlátszó kirakat matricázott feliratait belülről próbálnánk meg elolvasni, ami persze nem sikerülne; ugyanez igaz a mentő-, rendőr- és tűzoltóautókra. Nem azért kell megfordítani rajtuk a feliratokat, mert a tükör még egyszer megfordítja őket, hanem azért; mert ha a visszapillantó tükörből nézzük őket, akkor olyan, mintha egy kirakat feliratait néznénk belülről. Csak akkor olvashatóak, ha eleve meg vannak fordítva. Nem a tükör csal, hanem mi magunk.
Az öt elképesztő állításból négy tehát igazolást nyert (beleértve a részleges jövőbe látást, illetve a fényebességnél gyorsabb kvantummechanikai távolbahatást is), ám egy egyszerű és hétköznapi tükrös trükk megbukott.Köszönjük a rengeteg érdekes hozzászólást, amit korábbi cikkjeinkre írtak nézőink, és reméljük, a jövőben is érdeklődve olvassák és kommentálják majd elképesztőnek tűnő, ám tudományos alapos nem nélkülőző írásainkat; ahogyan ezt is.

Nagy Gergely
2009. szeptember 2.
Időkép-ViharVadász Project

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése