2013. október 22., kedd

Heti Válasz | Az első légifelvételek a Zeneakadémia megújult épületéről

Heti Válasz | Az első légifelvételek a Zeneakadémia megújult épületéről

Ma, vagyis kedden este tartják a Zeneakadémia megújult Liszt Ferenc téri épületének ünnepélyes nyitóhangversenyét. A hétfői sajtóbejáráson kvadkopterrel szálltunk a magasba, hogy a földszinttől a tetőig lássuk az eredeti fényének megfelelően helyreállított remekművet.


Még a törzsközönség álla is leesik majd az új Zeneakadémia láttán. A Liszt Ferenc téri épület megújítása a budapesti nagyberuházások között is kiemelkedik, mivel nem a modernizálás vagy konzerválás, hanem a legkorábbi, 1907-es állapot visszaállítása volt a cél. 
Hétfőn, az első nyilvános sajtóbejáráson több mint száz restaurátor és összesen több mint ezer további szakember sokéves munkájának eredményeit mutatták be a Zenepalotában. Előtanulmányok után helyreállították az épület díszítőfestéseit, a kisterem megsemmisült csillárjait régi fotók alapján újragyártatták, pótolták az elveszett Zsolnay csempéket, az itt-ott hiányzó Róth Miksa-mozaikokat, kijavították a nagyterem egyik későbbi és igénytelenül készített csillárját, új, de az 1907-es állapotnak megfelelő kárpitok és paszományok is felkerültek – és még sorolhatnánk.
Megmaradt ugyanakkor a nagyterem híres akusztikája, ugyanott korszerűsítették a klímaberendezéseket és  579-ről 432-re csökkentették a földszinti ülőhelyek számát, megszüntetve a zsúfoltság érzetét.
Stábunk kivételes eszközhöz is nyúlt a megújult épület bemutatásához: kvadkopterre szerelt kamerával emelkedtünk fölé, hogy teljes egészében látható legyen a megújulás.
A belső terekben pedig Lakatos Gergely főmérnök és Batta András, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem rektora voltak segítségünkre. 
Videós riportunkból kiderül, hol van elrejtve Kossuth Lajos a Zeneakadémia híres freskóin, hogy milyen technikákat vetettek be az akusztika megőrzéséért és hogy milyen asszociációk szerint lehet értelmezni a belső terek jelképrendszerét.

Melléklet:





 A Zeneakadémia legnagyobb kincsei

Kerámiaburkolatok és dísztárgyak
Eredeti munka: Zsolnay gyár
Restaurátor: Czifrák László
Liszt Ferenc homlokzati szobra
Eredeti munka: Stróbl Alajos
Restaurátor: Csányi Szabolcs
A nagyterem csillárjai
Eredeti munka: Magyar Fém- és Lámpagyár
Restaurátor: Magyar Éva (cikkünk itt olvasható)
Freskók, falfestmények
Eredeti munka: Körösfői-Kriesch Aladár
Restaurátor: Maracskó Izabella
Mozaikdíszek
Eredeti munka: Róth Miksa
Restaurátor: Balázs Miklós Ernő mozaikművész,
Kürtösi Brigitta Mária restaurátor
A homlokzat kőszobrai és díszei
Eredeti munka: Stróbl Alajos, Senyei Károly, Telcs Ede
Restaurátor: Kovács Attila
Díszítőfestések
Restaurátor: Seres András, Horváth Ferdinánd
Textilek: drapériák, függönyök, kárpitok
Restaurátor: Fellegi Eszter, E. Nagy Katalin
 (fotó: Béres Attila)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése