2009. augusztus 3., hétfő

Kialakulóban az El Nino, a Karácsonyi kisded

A Nemzeti Óceán és Légkör Megfigyelő Intézet (NOAA) közleménye szerint a globális hatásokkal bíró El Nino jelenség van kialakulóban.

Tüskés Boglárka (Meteorológus h.) | 2009. július 13. 14:54 | Frissítve: 2009. augusztus 1. 11:28

El Nino és La Nina közti különbség a tengerfelszín hőmérsékletét tekintve(oceanworld.tamu.edu)
A trópusi hideg tengeráramlatoknak a legnagyobb hatása a csapadékviszonyokra van a perui partoknál. Vannak évek, mikor a szubtrópusi nyomás kisebb az átlagosnál, így a délkeleti passzátszél erőssége is gyengül, ekkor elmarad a hideg tengeráramlás felszínre bukása. Mivel melegebb marad a tenger felszíne, ez tovább kedvez a csapadék kialakulásának. A jelenség mind az évi csapadékhozamok szeszélyes ingadozásában, mind a globális időjárás változékonyságában is szerepet játszik.

A NOAA előrejelzése szerint a 2009/10 telén heves esőzéseket okoz majd Peru és Equador térségében. A havi, kifejezetten El Nino jelenség diagnosztizálására vonatkozó megfigyelések szerint a Csendes-óceán felszíni hőmérséklete júniusban már 1°C-kal melegebb volt az átlagosnál.

A jelenség nemcsak bőséges csapadékhozamával okoz károkat az említett térségben. A hideg tengeráramlat elmaradása miatt nem keveredik fel a felszínek közelébe a planktonokban gazdag víz, így károkat okoz a halászati iparágban, illetve mivel a halak planktonban gazdag élőhely után néznek, a táplálékláncban soron következő madarak és tengeri emlősök sokasága pusztulhat el.
Regionális hatásain kívül képes gyengíteni az Atlanti-óceáni hurrikántevékenységet, jótékony téli csapadékkal szolgálhat Észak-Amerika száraz délnyugati területeinek, csökkenheti a floridai futótüzek kialakulását. A pozitív hatások mellett negatív globális hatásai is vannak, ugyanis heves téli viharokat okozhat Kalifornia térségében, illetve aszályt Indonéziában.

Jane Lubchenco szerint a fejlett éghajlattudománynak köszönhetően a NOAA időben tájékoztatni tudja majd az érintett országok kormányait, iparágait, katasztrófa-elhárítási szervezetek vezetőit a várható veszélyekről.

Maga a jelenség neve, az El Nino, egy spanyol szó, mely fiúgyermeket, kisdedet jelent, pont a téli, pontosabban karácsonyi megjelenése miatt. 2-5 éves periódusonként jelentkezik, a legutóbbi 2006 telén volt. Az El Ninon kívüli időszakokat La Ninanak keresztelték.

Forrás: NOAA

2 megjegyzés:

  1. Itt már nagy szükség van rá, a Nyugaton már több mint tíz éve tart a szárazság és kezd kellemetlenné válni.

    Kérdés, mekkora lesz területileg ez felmelegedés az óceánban!

    VálaszTörlés
  2. Ugyanakkor az ausztráliai szokatlanul hideg és havazással járó telet azzal magyarázták, hogy a sarkvidékekről leolvadó jégtömbök lehűtik a tenger hőmérsékletét.

    VálaszTörlés