2012. április 11., szerda

MNO: Egy magyar, aki meghódította a Keletet

Naposoldal

http://mno.hu/grund/egy-magyar-aki-meghoditotta-a-keletet-1067295

Páczai Tamás fotóriporter újra végigjárná Vámbéry Ármin legendás útját
Klementisz Réka

2012. április 10., kedd 14:54
180 éve született, 150 éve indult Közép-Ázsiába, és 100 éve halt meg Vámbéry Ármin, az egyik legnagyobb magyar orientalista, akinek emlékévet is szentelnek 2013-ban. Egy magyar fotóriporter, Páczai Tamás elhatározta, hogy újra bejárja Vámbéry legendás keleti útját Budapesttől Szamarkandig.

Csaknem 16 ezer kilométer hosszú a teljes út, és olyan területeket is érint, mint Kelet-Törökország vagy Afganisztán Herat tartománya, Páczai Tamás vállalkozása tehát a mai viszonyok között sem veszélytelen, Vámbéry korában pedig elképesztő vakmerőségnek számított. Az egykori szegény szentgyörgyi gyerekzseni, Vámbéry Ármin 1862-ben indult második keleti útján jutott el Közép-Ázsiába, és később fontos információkkal látta el a nyugati világot az európai embertől akkor még szinte teljesen elzárt térségről. Egyetlen útitársa és rejtett fegyvere egy mellényzsebbe rejtett plajbász volt, azzal véste titokban papírra kulcsfontosságú jegyzeteit, amelyekből aztán több kötet is született.

Vámbéry hároméves korában megbénult a bal lábára, de a leírások alapján egyáltalán nem keltette még annak látszatát sem, hogy bénultsága bármiben akadályozná. Félárván nevelkedett a Felvidéken, tizenéves korában felismerték rendkívüli tehetségét, családja barátai, ismerősei pedig összefogtak, hogy tanulhasson a kis gyerekzseni. Később ugyan Magyarországon élt, és Ferenc Józseftől kapott katedrát a Pesti Egyetemen, csak VII. Edward angol király mutatta be az akkori felső tízezernek a Nemzeti Kaszinóban, Budapesten. Germanus Gyula korabeli feljegyzése szerint szigorú, kínosan pontos ember volt: „Bicegő úr vastag botjára támaszkodva pontosan délután három órakor megjelent háza kapuja előtt, pillanatra megállt, végigjártatta szemeit a fenséges Dunán, aztán lassú léptekkel megindult a Nemzeti Kaszinó felé. A boltosok, a rakpart munkásai megigazították óráikat, oly pontos volt az öreg úr, s volt idő, amikor Albion politikai óramutatóját ez után a szerény, kedves mosolyú, de acélakaratú és törhetetlen energiájú kis ember után igazgatta.”











Első útja négy éven át tartott, és mivel tökéletesen beszélt többek között törökül is, a befolyásos Fuad pasa bizalmasa és titkára lett. Második alkalommal már azzal tért vissza Ázsiába, hogy a végére jár a magyarság földrajzi és nyelvi eredetével kapcsolatos feltételezéseknek. Kolduló dervisnek öltözött, Rasid Effendi álnéven az iráni városok után Hivába, Buharába és Szamarkandba is elkalandozott. Két év alatt arra jutott, hogy az akkoriban elfogadott finnugor elmélettel szemben rokonság a magyarok és a törökök között mutatható ki.

A szentgyörgyi gyerekzseniből Fuad török pasa bizalmasa lett.
Később dervisnek öltözve, álruhában járta be a Közel-Keletet. 

Fotó: Wikipedia

 

Itthon nem fogadták kitörő örömmel Vámbéry nyelvészeti eredményeit, Londonban viszont rajongtak úti beszámolóiért, kiadták első könyvét, és több előadást is tartott Európa-szerte. Ő volt például az első, aki hírt adott az Orosz Birodalom közel-keleti befolyásának növekedéséről, bár ez csak húsz évvel később vált egyértelművé. Tapasztalatai később létfontosságúnak bizonyultak az Indiát biztosító angoloknak, Vámbéry véleményét rendszeresen kikérték a nagy francia, angol és német lapok, kutatási eredményei közvetve hozzájárultak az Antant 1904-es megalakulásához.

Csaknem 16 ezer kilométer hosszú a teljes út, és olyan területeket is érint,
mint Kelet-Törökország vagy Afganisztán Herat tartománya

Fotó: Wikimedia


Páczai Tamás már egy ideje foglalkozik a nagy magyar orientalisták munkásságával. Ha teheti, utazik, eddig többek között Ankaráig jutott el, de a Vámbéry-évad hírére elhatározta, hogy nekivág egy komolyabb kalandnak. Útját a Magyar Tudományos Akadémia erkölcsileg, a Fiatal Fotóművészek Stúdiója pedig szakmailag támogatja, az út nagyjából kétmillió forintos költségének fedezésére azonban még szponzort keres. A teljes utat – az Isztambulig, majd a kelet-törökországi Trabzonig tartó hajóutat leszámítva – biciklivel teljesítené terv szerint idén nyári indulással, három hónap alatt. A lehető legpontosabban követné Vámbéry eredeti útvonalát, és az út során készített képeket utazó kiállításon mutatná be (a budapesti megnyitó után Londonban, Isztambulban, Buharában) 2013-ban, a Vámbéry-emlékév programsorozatának részeként. A Vámbéry nyomában projekt megtalálható az egyik közösségi szponzorációra szakosodott oldalon is, ahol jelképes vagy nagyobb összegű felajánlásokat is lehet tenni az út támogatására.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése